Karper

Ook bij Sportvisserij Goeree-Overflakkee is het vissen op karper razend populair. Met dank aan social media en veel vissende vloggers kent deze vorm van sportvisserij vele aanhangers. Door de flitsende filmpjes van hun visavonturen op hun video kanaal te plaatsen zorgen de vloggers voor een groeiende populariteit onder de (jeugdige) karpervissers.

De vele soorten en mogelijkheden om deze grote zoetwaterbiggen te vangen zijn eindeloos. Van statisch vissen met tent en beetmelders langs de kant tot struinend met een pennetje in de polder, het blijft elke keer weer spannend bij elke aanbeet.

De karpervisser spendeert vaak dagen of nachten langs de waterkant, met een tent, stretcher, koelkast, bier, hamburgers, accu’s, koffiezetapparaat, kookstel en natuurlijk…..de allerbeste visspullen.

Vraag het een karpervisser en hij/zij zal zeggen: “Karpers zijn slimme beesten. Ze laten zich niet makkelijk vangen. Des te leuker is het als je er eentje aan hebt hangen. Mensen die niet vissen, snappen dat gevoel niet”.

De adrenaline giert door je lijf. Het gevecht met een sterke karper duurt soms wel een half uur. Die is niet moe te krijgen.’’ Het is een kat-en-muisspel. Je ziet de vissen niet, weet niet wat zich onder water voortbeweegt, tot opeens zo’n ‘monster’ over het aas schuift. Dan begint de kunst van het binnenhalen”

En als ’s nachts dan het alarm van de elektronische beetverklikker in de tent afgaat, ben je sneller wakker dan thuis. Dan ren je vaak in je onderbroek en op sokken door het natte gras. Je weet niet wat er aan de andere kant van de lijn zit. Je ziet pas wat je hebt als de vis in je schepnet zit. De vraag is dan: hoe groot is-ie?.

De mooiste en grootste vangsten worden gewogen, gemeten en op beeld vastgelegd. Die foto’s en filmpjes maken andere karpervissers weer enthousiast om er op uit te trekken en een stek te zoeken op de mooie wateren van ons eiland.

Daarom is karpervissen niet alleen leuk en spannend, maar is het ook goed voor de avontuurlijke ontwikkeling en een bredere kennis van de natuur.
En een dag niks vangen hoeft helemaal geen slechte dag te zijn. Bij het karpervissen gaat het om veel meer dan die ene joekel van een vis vangen. Het is het ultieme gevoel onderdeel te zijn van de natuur.