Verslag Witvis 2022

21 mei 2022 Verslag vierde competitiewedstrijd 2022. 

Op 21-05-2022 stond het beroemde Kanaal door Voorne op het programma om het eerste gedeelte van de competitie te kunnen afronden.  De verwachtingen waren bij de vissers niet al te groot. De paaitijd is voorbij en dat betekend meestal dat er de eerste weken niet veel gevangen wordt aan het kanaal. Om kwart voor zeven waren er weer 12 enthousiaste vissers die zich bij de loting hadden verzameld. 

De wedstrijd….

Tijdens het opbouwen was het nog best lekker weer met een zonnetje en nog weinig wind. Later op de dag draaide de wind er flink in en trokken de meeste vissers de winterjas weer aan. 

Om 08:00 klonk het beginsignaal en vlogen de eerste voerkorven richting de gekozen afstand. Voorafgaand aan de wedstrijd (na de loting) hadden de meeste vissers verwacht dat de vis gevangen ging worden op de lage steigernummers bij de grote sluis. Niets bleek echter minder waar en de vis hield zich ergens anders op het parcours op. De virtuele nummer één van de competitie Frank Pfennings had tijdens de loting steiger nummer 31 geloot en normaliter betekend dat dat ook direct de nummer 1 van de wedstrijd bekend is. Echter op steiger nummer 49 midden in het parcours wist Matthijs Legierse net zoals vorige week erg snel uit de startblokken te gaan. Na een half uur vissen had hij namelijk al 2 brasems in zijn net hangen. 

Al na een uur gevist te hebben zagen we de meeste vissers af en toe al een rondje lopen en dat betekende dat er nauwelijks vis gevangen werd op het parcours vandaag. Nadat de eerste twee uren er op zaten waren er een tweetal vissers die een visje hadden kunnen verschalken. Matthijs Legierse op steiger nummer 49 had inmiddels vijf brasems weten te landen en zijn buurman op steiger nummer 51 Michael Pijl had ook één brasem weten te landen. De overige tien deelnemers hadden nog geen teken van leven gezien. 

Echter gedurende de wedstrijd vingen Matthijs en Michael ook helemaal niets meer en konden zij ook geen beet meer krijgen. Het was een feit dat er enkele vissen rond hebben gezwommen in het begin van de wedstrijd en die wisten Michael en Matthijs dan ook te vangen en verder zaten zij dan ook naar een roerloze top te staren. Het einde van de wedstrijd vorderde en op het staartnummer 53 wist Koos Legierse vrij kort achter elkaar een tweetal brasems te vangen. Dit bood de nodige deelnemers in vak B weer enige hoop, echter was dit tevergeefs. In vak A wisten er uiteindelijk ook twee deelnemers het laatste 1.5 uur nog een visje te vangen. Teun Pijl wist twee brasems te verschalken en de nummer één van de competitie wist ook nog een vis te vangen. 

Om 13:00 klonk het eindsignaal en kon de weegploeg op pad om de gevangen vissen te wegen. De weegploeg had in ieder geval geen zere rug van het tillen want de vangsten waren bedroevend te noemen. Vak A viel ten prooi aan Teun Pijl met een gewicht van 3,8kg. Goede tweede in vak A werd Frank Pfennings met 2,6kg. In vak B heeft Matthijs Legierse zijn goede start niet meer uit handen gegeven en het vak en overall de wedstrijd winnend afgesloten met 8,9kg. Tweede in vak B werd Koos Legierse met 3,3kg. Overall gezien waren er in totaal zeven nullen te noteren. 

Na de wedstrijd zijn wij met zijn allen gezamenlijk vertrokken naar het Oude Tramstation te Hellevoetsluis om onder het genot van een hapje en drankje de prijsuitreiking te voltooien. Bedankt weer voor de gastvrijheid en de deelnemers weer bedankt voor de sportieve en gezellige wedstrijd

De wedstrijdcommissie 

14 mei 2022 Verslag derde competitiewedstrijd 2022. 

Op 14-05-2022 stond inmiddels alweer de derde wedstrijd van het seizoen op het programma. Ditmaal werd er gevist aan de Put van Heenvliet nabij Zwartewaal. Voorafgaand aan de wedstrijd was er al een wedstrijd voor gevist op de woensdag door de mannen van HV de Watergeus. Tijdens die wedstrijd waren de uitslagen niet om naar huis te schrijven en waren er zelfs twee mannen die geen vis ter weging konden aanbieden. Echter was de wind gunstig gedraaid voor de Put van Heenvliet en hadden de meeste deelnemers toch goede moed om een leuk visje te vangen.  Om 07:00 waren er een 10 tal deelnemers die de strijd met elkaar aan gingen om te kijken wie de meeste vissen ging vangen. Helaas waren er door omstandigheden een drietal afmeldingen en gingen we dus de strijd aan met 10 in plaats van met 13. Kees Pijl had al vroeg aan de waterkant de nummers ruimschoots uit elkaar uitgezet. Aan de Put van Heenvliet zijn er altijd twee nummers die graag geloot worden door de deelnemers. Eén nummer bij het beroemde steiger en één nummer bij het beroemde trappetje. Dit zijn de nummers waar over het algemeen de meeste vis vandaan komt. Na het loten om 07:15 vertrokken de vissers naar de waterkant. 

Om 08:30 klonk het beginsignaal en vlogen de eerste voerkorven richting de gekozen afstand. Al snel werd duidelijk dat het geen gemakkelijke wedstrijd ging worden en de visserij kwam heel stroef op gang. Enkel Teun Pijl op nummer 7 ging voortvarend van start en had binnen 2 uur vissen al 5 brasems op de kant liggen. Bij de rest van de vissers was het een vrij moeizame start. 

De brandende zon en een zeer licht briesje maakte het aan de waterkant goed vertoeven. Menig visser was aan het einde van de dag lekker verkoold. De vissen hadden duidelijk geen zin om te azen. De vis is net uitgepaaid en dat betekent over het algemeen dat de vissen een paar weken niet of nauwelijks azen. 

Gedurende de wedstrijd werd er door iedere deelnemer wel een visje gevangen, maar de gewichten die wij inmiddels gewend zijn aan de Put van Heenvliet bleven uit. Op nummer 1 zat Arjan Kruik en die wist stilletjes hier en daar met enige regelmaat een vis te verschalken. Op nummer 5 ( bij het beroemde steiger) zat Koos Legierse maar die kreeg de vis maar niet aan de praat. Op het andere befaamde nummer bij het trappetje zat Toon Netten, ook Toon kreeg de vis moeilijk aan de praat maar wist door een goede keuze te maken en te vissen op 53 meter toch met pieken en dalen een vis naar de kant te slepen. Op nummer 3 zat Matthijs Legierse en die kon in het begin nog goed meekomen met af en toe een brasem te vangen, echter zag hij zijn dag in rook opgaan nadat hij rond half 11 een brasem boven op zijn voerstek verspeelde en vervolgens de rest van de wedstrijd geen enkele beet meer wist te krijgen. Even dacht Kees Pijl dat hem hetzelfde lot stond te wachten als Matthijs, maar nadat hij ook een vis verspeelde op zijn voerplek  kreeg Kees na 1.5 uur toch weer vis op zijn plek.

Om 13:30 klonk het eindsignaal en kon de weegploeg op pad om de gevangen vissen te wegen. Vak A viel ten prooi aan Arjan Kruik met een gewicht van 13,3kg. Dit was tevens het hoogste daggewicht. Goede tweede in vak A werd onze benjamin van de club Glenn Danen met 6,6kg. In vak B was Toon Netten bij het trappetje die het vak vist te winnen met 11.8kg. Tweede werd hier Teun Pijl met 9.8kg Zo zie je maar weer dat het vissen heet en geen vangen en dat ditmaal niet de winnaar van het beroemde steiger vandaan kwam, maar helemaal in het begin op nummer 1. 

Volgende week op 21-05-2022 staat de vierde wedstrijd weer op het programma aan het Kanaal door Voorne, hopelijk tot dan! 

De wedstrijdcommissie 

 

30 April 2022 kanaal door Voorne Helevoetsluis

Op 30-04-2022 stond het beroemde Kanaal door Voorne op het programma om daar het vervolg van de competitie gang te geven. Het Kanaal door Voorne staat rond deze tijd van het jaar erom bekend om vele brasems te kunnen vangen.  De twee weken voorafgaand aan deze wedstrijd zaten de Engelse vissers weer op het kanaal. In de eerste week werd er ontzettend veel vis gevangen (3500 kg over 4 dagen en 29 deelnemers, een gemiddelde van ruim 30 kg per deelnemer, per dag). In de tweede week werd het iets drukker en deden er 75 deelnemers mee, waaronder verschillende leden van SGO. De vangsten namen in die week flink af, maar op het achterste stuk (steigers 120 t/m 150) werd flink vis gevangen. Daarom heeft de wedstrijdcommissie er voor gekozen om op dat traject te gaan vissen.  Om 07:00 waren er een 14 tal deelnemers die de strijd met elkaar aan gingen om te kijken wie de meeste vissen ging vangen. Wat belangrijk is aan het Kanaal door Voorne, is de loting. Een lid van SGO (Hans) had al vroeg in de ochtend ruim uitgezet, zodat iedere visser een leeg steiger naast zich had, waarvoor dank Hans. Tevens zagen wij twee nieuwe deelnemers verschijnen aan de waterkant. Een jeugdige visser genaamd Glenn en William. Leuk om te zien dat het witvissen weer aanslaat binnen de vereniging. Het was een frisse ochtend met een straffe Noorderwind. Na het loten om 07:15 vertrokken de vissers naar de waterkant. 

De wedstrijd….

Om 08:00 klonk het beginsignaal en vlogen de eerste voerkorven richting de gekozen afstand. Al snel werd duidelijk dat de vissers niet zoveel vis gingen vangen dan dat de Engelse aan de voorafgaande twee weken hadden gedaan. Over de gehele linie zag je de brasems springen en paaien in het riet. Ze hadden duidelijk andere plannen dan te azen. 

Echter ging ons inmiddels nieuw lid Frank Pfennings voortvarend van start en wist hij al na een dik uur 4 brasems in zijn net te landen. Her en der werd er wel een visje gevangen, maar de verwachtingen waren door de meeste vissers te hoog gespannen. Op staart zat Arjan Kruik die in het begin redelijk gelijk op ging met Frank. De meeste vissers die tegen het riet aan viste klaagde van weelde dat er veel lijners te zien waren op de hengeltoppen, maar geen echte beten. Op driekwart van de wedstrijd werd duidelijk dat in ieder geval Frank Pfennings niet meer in te halen was. In het laatste uurtje van de wedstrijd werd het echter nog flink spannend wie er met de andere prijzen vandoor gingen. In vak A was het Koos Legierse die de vis in het laatste uurtje aan de praat kreeg en in Vak B was het onze nieuwkomer William Maliepaard, Arjan Kruik en Matthijs Legierse die met enige regelmaat een brasem konden landen. 

Om 13:00 klonk het eindsignaal en kon de weegploeg op pad om de gevangen vissen te wegen. Vak A viel ten prooi aan Koos Legierse met een gewicht van 10,6kg. Goede tweede in vak A werd Toon Netten met 3,3kg. In vak B (zoals verwacht) was Frank Pfennings weer heer en meester en wist het vak en overall de wedstrijd te winnen met 29,2kg. De spanning zat hem dit maal in de tweede plaats in vak B. Goede tweede in vak B werd Matthijs Legierse met 18,7kg. Helaas waren er ook nog een 6 tal deelnemers die geen vis ter weging konden aanbieden. 

Na de wedstrijd zijn wij met zijn allen gezamenlijk vertrokken naar het Oude Tramstation te Hellevoetsluis om onder het genot van een hapje en drankje de prijsuitreiking te voltooien. Leuk feit dat onze jongste deelnemer Glenn Danen door middel van loting de kantprijs naar zichzelf toetrok. 

De volgende wedstrijd staat gepland op 14-05-2022 en ditmaal op de Put van Heenvliet nabij Zwartewaal. Hopelijk tot ziens op 14 mei. 

De wedstrijdcommissie 

 

 

 

9 April 2022 Zuiderdiep

 

Verslag eerste competitiewedstrijd 2022.

Na een afwezigheid van bijna twee jaar door Covid-19 zijn de mannen van SGO weer begonnen met de eerste competitiewedstrijd van 2022. Op 09-04-2022 stond het beroemde en beruchte “Zuiderdiep” op het programma om daar de start van de competitie gang te geven. Het Zuiderdiep staat erom bekend om een nogal grillig wedstrijdwater te zijn waar hele grote brasems rondzwemmen. De ene keer dien je minimaal twee leefnetten uit te leggen, de andere keer mag je blij zijn met een beet. Dit is met name afhankelijk van het weerbeeld van de week voorafgaand aan de wedstrijddag. Om 07:00 waren er een 13 tal deelnemers die de strijd met elkaar aan gingen om te kijken wie de meeste vissen ging vangen. Het was een frisse ochtend die nogal grauw en grijs begon. Na het loten om 07:15 vertrokken de vissers naar de waterkant.

De wedstrijd….

Om 08:00 klonk het beginsignaal en vlogen de eerste voerkorven richting de gekozen afstand. Verschillende afstanden werden bevist. Zo waren er vissers die ervoor kozen om haast tegen het riet aan te vissen aan de overkant en waren er menige vissers die hun geluk gingen beproeven in het midden of op driekwart. Wat opviel is dat geen enkele visser de keuze heeft gemaakt om met de vaste hengel te vissen.

Het werd al snel duidelijk dat het geen gemakkelijke wedstrijd ging worden. De koude week voorafgaand aan de wedstrijd heeft er duidelijk voor gezorgd dat de vissen geen zin hadden om zich te laten zien. Na ruim een uur vissen gingen de meeste vissers al een rondje lopen en een praatje maken met hun viscollega’s.

De straffe noordwester maakte het daarbij ook nog eens ontzettend koud. Nadat er twee a drie uren gevist waren werd wel duidelijk dat er deze wedstrijd geen records gebroken gingen worden. Halverwege de wedstrijd was er welgeteld één deelnemer die op dat moment 3 brasems had kunnen verschalken. Het beeld van de wedstrijd is ook niet meer veranderd. Het hoogtepunt van de wedstrijd was dat de voorzitter van SGO langskwam met een lekker frikandelbroodje voor alle deelnemers. Om 13:00 klonk voor vele vissers het verlossende eindsignaal en konden de balansen worden opgemaakt.

De nieuwkomer Frank Pfennings heeft direct van zich laten horen en wist met 3 dikke brasems en 1 dikke winde de wedstrijd naar zich toe te trekken met 10.4kg. De oudste deelnemer van het parcours Teun Pijl wist in het slot van de wedstrijd nog 1 MONSTER brasem te vangen en werd hiermee tweede met 3,7 kg. De overige deelnemers konden geen vis ter weging aanbieden.

De volgende wedstrijd staat gepland op 30-04-2022 en ditmaal op het beroemde Kanaal door Voorne te Hellevoetsluis. Hopelijk zien wij iedereen weer op 30 april.

De wedstrijdcommissie